Energie-efficiënt bouwen: nu en in de toekomst

16 februari 2017

De voorbije jaren zijn er vanuit de overheid steeds strengere energie-eisen opgelegd voor nieuwbouw. En die trend zal zich ook de komende jaren doorzetten. Energie-efficiënt bouwen wordt de norm. In dit artikel leggen we uit wat u zoals kunt doen om uw energiefactuur nog verder te drukken: nu en in de toekomst. De energieprestatieregelgeving (de zogenaamde EPB-norm) verstrengt om de twee jaar. Momenteel geldt E50, in 2018 wordt E40 de norm en tegen 2021 zullen alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen bijna-energieneutraal gebouwd moeten worden. Een e-peil van 30 is dan verplicht. Hebt u bouwplannen? Dan doet u er nu dus al goed aan om die norm te halen. Uw woning is dan klaar voor de toekomst en zal meer waard zijn op de vastgoedmarkt. Hieronder sommen we enkele zaken op die de energieprestatie van uw woning verbeteren.

Eisen van de BEN-woning

Een bijna-energieneutrale woning (of kortweg BEN-woning) moet naast een E-peil van 30 nog aan een waslijst van normen voldoen. De belangrijkste is de thermische isolatie. Het is erg belangrijk dat u niet beknibbelt op isolatie in de muren, het dak en de vloeren. Isolatiemateriaal is relatief goedkoop en heeft een serieuze impact op de energieprestatie van uw woning.

De isolatieschil en koudebruggen

Essentieel voor een BEN-woning is dat rond de hele woning een isolatieschil wordt gelegd: de muurisolatie moet perfect aansluiten op de vloerisolatie, de dakisolatie en het buitenschrijnwerk. Wanneer de isolatieschil onderbroken wordt, ontstaat er een koudebrug. Isolatieplaten in pur-of pir-hardschuim met een lambdawaarde van 0,023 W/mK en 0,024 W/mK voldoet u aan de BEN-eis bij een dikte van 10 cm. Met pur- of pir-hardschuimisolatieplaten met een lambdawaarde van 0,021 W/mK volstaat een dikte van 9 cm. Om met glaswol een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K te halen, moet in de spouwmuur 12 cm glaswol met een lambdawaarde van 0,030 W/mK worden aangebracht.

Het belang van hernieuwbare energiebronnen

Naast isolatie zijn ook duurzame energiebronnen een must voor een energie-efficiënte woning. Zo moet de BEN-woning over ten minste één van de volgende zes energiesystemen beschikken:

  • Een zonneboiler met een collector

  • Zonnepanelen

  • Een warmtepomp

  • Een biomassa-installatie

  • Een aansluiting op een net voor stadsverwarming of -koeling

  • Een participatie in een hernieuwbaar energieproject binnen uw provincie.

Is uw nieuwbouwwoning klaar voor de toekomst? De volledige lijst van BEN-eisen vindt u hier.

Vragen omtrent de energie-efficiëntie van uw bouwproject ?

Contacteer onze vastgoedexperts