Investeren in vastgoed? Zo pak je het aan!

19 september 2019

investeren-in-vastgoed

1. Kies een locatie met verhuurpotentieel

Als je een appartement wil kopen als investering, moet het ook opbrengen. Met andere woorden: je moet het makkelijk kunnen verhuren. Ga daarom eerst na hoe het demografisch profiel eruitziet van de buurt waar jij iets wil kopen. Wonen er veel singles of jonge gezinnen? Groeit het aandeel ouderen? Stem je aankoop af op de doelgroep en je bent verzekerd van een vlotte verhuur. Start je demografisch onderzoek hier.

2. Investeer in nieuwbouw

Kosten zijn een rem op het rendement. Wil je dat risico beperken, investeer dan liever in een nieuwbouwappartement dat degelijk is afgewerkt. Je appartement is zo meteen verhuurklaar en bovendien ben je dankzij de wet Breyne voor jaren gerust. Deze wet bepaalt immers dat de architect en de bouwpromotor voor 10 jaar aansprakelijk zijn. Ideaal, want pas na 10 tot 15 jaar verhoogt de kans op renovatie- of herstellingskosten. Maar daartegen heb jij je appartement wellicht al met winst verkocht…

3. Optimaliseer je huuropbrengsten

Je investeert niet alleen in een appartement om het later weer met een meerwaarde te verkopen. De maandelijkse huuropbrengsten vormen ook een (vaste) bron van inkomsten. Gekoppeld aan de index (en met de mogelijkheid om de huurprijs contractueel om de drie jaar te herzien) blijven ze bovendien optimaal op peil en verlies je geen financiële slagkracht. 

4. Denk aan de woonkwaliteit

Een appartement met winst verkopen is nooit een garantie. Er zijn nu eenmaal factoren die je niet in de hand hebt. Stel dat de vastgoedprijzen weer dalen… (niet dat het er zo naar uitziet, maar je weet natuurlijk nooit). Om je investering zoveel mogelijk te beschermen, kies je dan maar beter voor een pand in een buurt met potentieel. Wie woont er? Is het er rustig wonen? Is het appartement gemakkelijk bereikbaar? Zijn er winkels, parken, restaurants… in de directe omgeving? Is het een buurt in ontwikkeling (altijd interessant met het oog op een latere verkoop met meerwaarde)? Allemaal factoren die een positief effect hebben op de woonkwaliteit én je investering.

Koop op een goede locatie, want we weten ondertussen allemaal dat in moeilijker tijden de opbloei in het vastgoed steeds begint bij het sterkere terwijl de terugval start bij het zwakkere.

5. Ga naar de bank

Spreek niet alleen je eigen vermogen aan. Betrek de bank mee in je vastgoedplannen. Omdat de rentevoeten historisch laag staan, biedt een woonlening vandaag mooie perspectieven: je betaalt immers minder voor dan wat het geleende kapitaal opbrengt. Bovendien hou je zo kapitaal over voor andere investeringen…

Hoe wij het verschil maken?

Als dynamische projectontwikkelaar hebben we een aparte visie op bouwen en wonen. We onderscheiden ons met onze toegankelijke en duurzame projecten, waarvoor we het liefst geen bestaande groene open ruimte aansnijden maar de voorkeur geven aan het opwaarderen van verouderde kantoorgebouwen tot kwalitatieve appartementen met, waar mogelijk, creatie van extra groen. Heb je vragen, ben je op zoek naar persoonlijk advies of wens je meer informatie over een project? Onze experten staan voor je klaar.

Contacteer ons

Investeren in vastgoed?

Of je nu een ervaren belegger bent, of wil starten met investeren in vastgoed: onze financieel adviseur staat steeds voor je klaar om de verschillende opties te bespreken. Antonissen zorgt voor de meerwaarde in jouw belegging.

Slim investeren